Fordele ved at bygge en bæredygtig bolig

Er du ved at bygge nyt hus eller skal du renovere. Så vælg en bæredygtig løsning til din bolig, som både skåner miljøet og har længere levetid.

Hvad vil det sige, at en bolig er bæredygtig?

Faktisk er boligen en af de store syndere, når det gælder global opvarmning.

Med en bæredygtig bolig tages der hensyn til bygningens påvirkning på miljøet – både under boligens opførelse, når man bor i den og vedligeholder, og ved nedrivning eller genanvendelse.

  • Vælg materialer med et lavt klimaaftryk, og som ikke indeholder uønskede kemikalier. Du kan fx vælge t bygge konstruktionen i træ, fordi det er mere bæredygtigt end beton, da beton har en højere CO2-udledning i sin produktion. Indeklimaet vil også blive bedre ved miljøskånende produkter.

  • Prioriter at få miljøvenlige energi-løsninger, såsom solceller eller energirigtige døre samt vinduer. Der er rigtig mange penge at spare på varmeudgifterne ved at vælge god isolering og energivinder. Hos https://www.dansktagbyg.dk/nyt-tag kan du finde gode løsninger på energivenlige valg.

  • En mulighed er også at vælge genanvendelige materialer, og på den måde reducere energi- og ressourceforbruget. Det kan fx være døre, vinduer eller gulvbrædder. Hold øje med salgssider på nettet, hvor alting nærmest kan findes til fornuftige priser. Det er både bæredygtigt og vil spare dig for en masse penge.

  • Selvom mange boligtrends er sjove at komme med på, så er det ikke altid det mest bæredygtige valg. Når du vælger materialer og produkter til din bolig, vil det gøre den mere klimavenlig at vælge fremtidssikre designs, som derved kan være fleksible og langtidsholdbare. Du forøger på den måde også din boligs salgsværdi.

  • Læg et ordenligt, realistisk budget. Man kan hurtigt komme til at komme til at købe sig til alle mulige flotte, sjove løsninger – som man måske ikke engang har brug for – hvis ikke man har en plan og et budget at gå ud fra. Vær sparsommelig, da en bæredygtig bolig har mindst muligt ressourceforbrug – og det vil også være bæredygtigt overfor din pengepung!

  • Vælg løsninger som fx ovenlys eller store vinduer, som vil give mere naturligt lys i boligen og biddrage med passiv solvarme. Vælg også lavenergi- eller ventilationsvinduer.

  • Lav en bæredygtig plantegning, som kan tilpasses alle faser af livet. Skab en plantegning, hvor de rum i vil benytte mest, vender mod syd eller sydvest for mest mulig varme fra solen. Modsat skal du placere køle- og viktualierum mod nord.